Over contactwielen

KEF BSH 20-75 bandschuurmachine met contactwiel

Bandschuurmachines

Bandschuurmachines spelen een belangrijke rol in de metaalbewerking. Elke metaalbewerkingsbedrijf heeft een bandschuurmachine, van ZZP'er tot groot bedrijf. Bandschuurmachines hebben twee wielen: een aandrijfwiel en een contactwiel. Het contactwiel is waar het werkstuk bewerkt wordt.

Levensduur

Een goed onderhouden bandschuurmachine gaat met gemak dertig jaar mee. In die tijd moet het contactwiel zo'n vijf à zes keer vervangen worden. Sommige gebruikers moeten elk jaar het contactwiel vervangen, anderen doen vijftien jaar met één wiel. Slijtage aan contactwielen wordt voor een groot deel bepaald door de druk die met het werkstuk op de bandschuurmachine gezet wordt. De kunst is om de bandschuurmachine het werk te laten doen, en niet het werkstuk.Contactwiel met 150mm loopvlakbreedte

Slijtage?

Contactwielen bevatten een gevulkaniseerde rubberlaag. Deze rubberlaag verslijt in de loop der tijd. Daarnaast kan de rubberlaag beschadigd raken, bijvoorbeeld door een werkstuk dat door de schuurband steekt.

Geschikt voor alle merken

De belangrijkste merken bandschuurmachines in Nederland zijn KEF/Scantool/HM, Creusen, Anma, Arboga, BGU, Flott en Grit. Dit zijn tevens de fabrikanten van contactwielen. Contactwielen zijn onderling uitwisselbaar. U kunt zonder probleem een Creusen-contactwiel op een KEF-machine zetten, en andersom. Deze merken werken met standaardmaten voor contactwielen en assen.

Asymmetrisch profiel

Aandrijfwielen hebben geen profiel. Contactwielen hebben altijd een asymmetrisch profiel. Daardoor wordt warmte afgevoerd en verslijt het contactwiel gelijkmatig. Bij een symmetrisch profiel zou het contactwiel bobbelig worden.

Standaard-contactwielen

Ca. 80% van de gebruikte contactwielen betreffen standaard-contactwielen. De overige 20% betreft maatwerk. Op deze site vind ik u enkel standaard-contactwielen.Naaf, inclusief kogellager. Deze is aan de buitenkant gesloten, en aan de binnenkant open

Compleet assortiment

Onderlinge verschillen tussen contactwielen zijn beperkt. Met slechts acht contactwielen bieden we een compleet assortiment.

Kenmerken

Voor alle contactwielen in het assortiment geldt:

 • Diameter van het gehele contactwiel: 200mm
 • Lageropname (diameter van de lager): 42mm
 • Asmaat (diameter van de as): 20mm
 • Hardheid van de gevulkaniseerde rubberlaag: 60 graden Shore oftewel 60 graden Shore durometer
 • Naven van aluminium
 • Kogellagers aan beide uiteinden van de naaf
 • Geschikt voor machines met alle verschillende vermogensMeten is weten: De as van dit contactwiel is echt 20mm, en de lageropname echt 42mm

Verschillende breedtes van het loopvlak

Verschillende types contactwielen verschillen uitsluitend in de breedte van het loopvlak:

 • Loopvlakbreedte: 50mm
 • Loopvlakbreedte: 75mm
 • Loopvlakbreedte: 100mm
 • Loopvlakbreedte: 150mm

Met of zonder as

Contactwielen kunnen zowel met als zonder as geleverd worden. De assen die wij leveren zijn specifiek geschikt voor KEF, Scantool en HM:

 • Assen hebben aan de uiteinden twee afgevlakte kanten. Daarmee worden de assen opgenomen in de vork van de machine
 • Assen hebben uitsparingen om de contactwielen te kunnen borgen ten behoeve van het centreren.

Indien u een contactwiel nodig heeft inclusief as voor bandschuurmachines van andere merken, bv. Creusen, dan is het verstandig om eerst te verifiëren of de assen die wij leveren geschikt zijn. U kunt ons daarvoor bellen: 035-582.76.95.

Repareren of vervangen?

Vulkaniseren is kostbaar. Daarom worden versleten contactwielen vervangen in plaats van opnieuw van een rubberlaag te voorzien.

Zoektermen

Contactwiel, contactwielen, contact wiel, contact wielen, kontaktwiel, kontaktwielen, kontakt wiel, kontakt wielen, contact wheel, contact wheels, kontaktscheibe, kontaktscheiben, contactwiel bandschuurmachine, contactwiel KEF, contactwiel HM, contactwiel Scantool, contactwiel Creusen, loopwiel, aandrukrol, slijprol, slijpwiel, voorste rol, rubberrol, contactschijf, kontaktschijf, contact disc, contact roller, contact rollers, shore 60, duro 60

KEF SCANTOOL HM CREUSEN ANMA GRIMAX ARBOGA GRIT BGU FLOTT GRIT

 

 

BijlageGrootte
KEF Slibette kontakthjul 50x1600.jpg470.9 KB
Kontaktskive.jpg645.49 KB
Kontaktskive.jpg645.49 KB
Kontaktskiver.jpg799.61 KB