Over slijpmachines

Een elektrische slijpmachine is een apparaat met een draaiende slijpsteen dat wordt gebruikt om gereedschapscharen en messen  scherp te maken.
Een elektrische slijpmachine wordt vaak een tafelslijpmachine genoemd, maar hoewel deze vaak op een werkbank is geplaatst, gebeurt dit evenvaak tegen een muur. 
Een elektrische slijpmachine bestaat uit een elektromotor met een hoog toerental die een as aandrijft, waarop aan de uiteinden twee slijpstenen bevestigd zijn. De ene schijf bestaat uit grovere korrels dan de andere. De korrels zijn onder hoge druk geperst met lijm als bindmiddel.
De ene schijf bestaat ook uit een harder materiaal dan de andere. Op de schijf met de hardste korrels kunnen zachte materialen worden geslepen, terwijl op de schijf met de zachtere korrels juist hardere materialen worden geslepen.
De korrels waaruit de slijpsteen bestaan, zijn samengesteld uit carborundum en amaril. Wanneer er alleen materiaal hoeft te worden afgebraamd of doorgeslepen wordt de schijf met de hardere korrels gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld een beitel voor houtbewerking moet worden geslepen dan gebeurt dit op de schijf met de zachtere korrels.
Omdat de slijpsteen uit geperste korrels samengesteld, bestaat er altijd de mogelijkheid dat er een breuk ontstaat, met het gevolg dat de steen uit elkaar kan spatten. Om in zo'n geval eventuele ernstige verwondingen te voorkomen, zitten er om de stenen altijd beschermkappen. Deze mogen nooit worden verwijderd.
Ook de leunspaan bij de steen waarop het te slijpen materiaal wordt gehouden moet goed worden afgesteld.
In sommige gevallen is een van de slijpstenen vervangen door een staalborstel. Wanneer een slijpsteen vol is geslepen met kleine metaaldeeltjes, is het zaak deze te verwijderen. Dit gebeurt met een slijpsteenscherper.
Bron: Wikipedia
 
Zoektermen
Slijpmachine, Slijpmachines, KEF slijpmachine, Scantool slijpmachine, Tafelslijpmachine, Carborundum, Amaril, Afbramen, Korrels, Slijpsteenscherper